Blog Hakkımızda Pinterest Facebook Twitter RSS

13 Oca 2016

Uygun Fiyatlı Bir Oyun Bilgisayarı Topluyoruz - Bölüm 2: Anakart Ve İşlemci


Uygun fiyatlı bir oyun bilgisayarının en önemli parçalarından biri anakart ve işlemcidir. Bu iki komponenti aynı yazıda incelememizin nedeni ise bu iki komponentin birbirinden ayrı düşünülemeyecek olmasından kaynaklanmaktadır. Bir önceki yazıda kasa seçimimizi yapmıştık, şimdi seçtiğimiz kasaya uygun bir anakart ve işlemci belirleyelim.


Anakart seçerken dikkat edeceğimiz hususlardan bir tanesi, genişleme seçeneklerinin fazla olması. Yani, RAM slot sayısının fazla olması, yeni teknolojiye sahip işlemcileri destekleyen işlemci soket yapısının olması, bol sayıda USB girişi sağlaması gibi konulara dikkat etmekte fayda var.

Ayrıca anakart ile işlemcinin uyumlu olmasına dikkat etmek etmek gerekir. Bütçemize göre önce bir işlemci belirleyip ona uygun bir anakartla tamamlamak gerekir. Bu nedenle önce işlemcimizi seçelim; 

İşlemci

Giriş seviyesi ve bütçe dostu bir oyun bilgisayarı yapıyorsak i7 işlemcileri bir kenara bırakmak gerekir. Intel i5 serisi işlemciler bizim işimizi rahatlıkla görecek yapıdadır. Yeni seri Skylake mimarisi olan modellerini 700 TL gibi bir fiyata bulabiliriz. İşlemci önerimiz; Intel Skylake Core i5 6400 2.7GHz 6Mb Cache LGA1151. Ya da biraz daha uygun fiyatlı bir alternatif aranırsa, AMD'nin FX serisi işlemcilerinden de tercih edilebilir.


Anakart

LGA1151 soket yapısı bir işlemci tercih ettiğimiz için, anakartımızın da bu sokat yapısını desteklemesi gerekir. 

Eğer mini ITX bir kasa tercih ettiysek, seçeceğimiz anakartın da miti ITX formunda olması hayati önem taşır. Mini ITX kasa seçimi yapanlar için önerimiz: Asus H170I-PLUS D3 olabilir. Ama yaklaşık 500 TL'lik fiyatıyla bütçede ufak bir hareketlenme yapabilir. 

Midi Tower bir kasa tercih ediyorsak, seçeneklerimiz biraz daha fazla ve biraz daha uygun fiyatlı olacaktır. Bu tip bir kasa kullananlar için önerimiz; MSI B150 GAMING M3 Intel B150 Express olabilir. Bu anakartı aldığımızda DDR4 RAM almamız gerektiğini de hatırlatmadan geçmeyelim. 

ÖNEMLİ NOT: Anakartlar, bilgisayarın temel bileşeni oldukları için, diğer parçalarla uyumlu olması çok önemlidir. Seçeceğiniz anakartın, RAM frekansı, işlemci soket yapısı, grafik arabirimi gibi kritik özelliklerine uygun parçalar almak gerekir.