Blog Hakkımızda Pinterest Facebook Twitter RSS

12 Oca 2016

Uygun Fiyatlı Bir Oyun Bilgisayarı Topluyoruz - Bölüm 1: Bilgisayar Kasası


Günlük ofis uygulamalarını çalıştırmak, internette dolaşmak, video izlemek, müzik dinlemek ve basit oyunları çalıştırmak gibi temel fonksiyonları rahatlıkla yerine getirecek bir bilgisayar arıyorsanız, bunun için masaüstü bir sistem toplamanıza gerek yok, şu anda piyasada satılan neredeyse tüm laptoplar giriş seviyesi kullanıcıların ihtiyacını karşılayabilir nitelikte. Bütçenize göre birini seçebilirsiniz. 

Ancak, fps'lerin havada uçuştuğu, saniyelerin değil saliselerin önemli olduğu, gecikmelere tahammülü olmayan oyun dünyasında, her şeyin bir tık fazlasına ihtiyacımız var. Tabi bunun bir sonu olmadığı için de nerede duracağımızı bilmek gerçekten kritik. Oyun bilgisayarı toplayalım derken kendimizi bir anda uzaya roket gönderecek hesaplamaları yapan binlerce dolarlık bir bilgisayarla karşı karşıya bulabiliriz. Dilerseniz, uygun bir oyun bilgisayarının detaylarını yazımızın devamında inceleyelim.


Öncelikle fazla açılmadan ihtiyacımızı net ortaya koyalım; Güncel oyunları ortalama değerlerle oynatabilsin, bizi en az 1 sene upgrade ihtiyacı hissettirmesin, 2, 3 tane monitör kullanmayacağımız bir bilgisayar toplayalım. (Hatırlatma: yukarıda belirtilen görsel temsilidir.)

Madem, oyun bilgisayarı topluyoruz, kasanın göze hitap etmesi hiç de fena olmaz. Sonuçta sürekli başbaşa olacağımız bir parça. Bu konuda çok fazla açılmadan, 100 TL ile 200 TL arasında çok farklı marka, model ve tasarımda ürün bulmak mümkün. Tabi önce vermemiz gereken bir karar var; kasanın boyutu. 

Eğer yer sorunu yaşıyorsanız, Mini ITX kasalar kısmen sizi biraz daha rahatlatacaktır. Ancak unutmayın ki, kasa ne kadar küçülürse, uygun anakart ve ekran kartı bulmak da o kadar zorlaşacak ve kısmen daha pahalı olacaktır. Ve haliyle kasa ne kadar küçülürse ısınma problemi o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle eğer yer sorununuz yoksa Midi Tower bir kasa almak sizin için hem uygun hem de hesaplı olur. Bu sayede diğer komponentlere ödeyeceğimiz fazla paranın bir kısmını kasadan kesebiliriz.

Mini ITX kasa için Thermaltake'in Core V1 Mini ITX Pencereli Siyah Kasasını önerebiliriz. Yaklaşık 200 TL fiyatla piyasada bulabileceğiniz bu kasaya, bir güç kaynağı ve fan eklemeniz gerekeceğini de unutmayın. Bunlarla birlikte kasanın fiyatı yaklaşık 500 TL'ye ulaşacaktır. Uygun fiyatlı bir oyun bilgisayarı için kasaya bu kadar para vermek biraz fazla olacaktır.
Eğer yer sorununuz yoksa ve küçük bir kasa aramıyorsanız, güç kaynağı (en az 500 Watt) ile birlikte satılan bir kasa işinizi görecektir.Piyasada farklı model ve tasarım özelliklerinde satılan çok sayıda bilgisayar kasası seçeneği bulunmakta. En güzel özelliklerinden biri de nispeten daha ucuz kasalar bulabilme ihtimalimiz yüksek.

Midi Tower kasa tercihlerimizde; TX Arrow (500 Watt) ya da Aerocool V3X (500 Watt) modellerini seçebiliriz. İki kasa da uygun fiyatla, makul bir kalite sunuyor. İki kasada da genişleme seçenekleri için uygun imkanlar bulunmakta. Yaklaşık 200 TL gibi bir fiyatla hem kasayı hem de güç kaynağını alıp diğer parçaları araştırmaya devam edebiliriz.




Bu bölümümüzde oyun bilgisayarımız için kasamızı seçtik. Bir sonraki bölümde Anakart ve İşlemciyi seçiyor olacağız.